Startside
tirsdag 21. november 2017
Årsmøte i FUN 4 okt. 2014
Herulf Mathisen fortsetter som formann i FUN
Les mer...
 
Dornbüth versus Nomos. art. av Jon Lindstrøm 2.10.2014
Hvem kjenner urfabrikken Dornbüth?
Men mange kjenner Nomos.
Her kommer en artikkel skrevet av urmaker Jon Lindstrøm.
Les mer...
 
fabrikken som håndlager armbåndsur, av Jon Lindstrøm 2.10-14
 Fabrikken som håndlager armbåndsur!
D. Dornblüth & Sohn
artikkel av urmaker Jon Lindstrøm
 
Les mer...
 
Det er ikke bare ETA. Vaucher lager gode urverk
VAUCHERE
SVEITSISK URVERKPRODUSENT MED GOD KVALITET

http://www.vauchermanufacture.ch/


Urverk herfra brukes bl.a. i de nye modeller til Sjø Sandstrøm


http://sjoosandstrom.se/royalcapital/
 
NOMOS sier farvel til Swatch Group, forfatter: Jon Lindstrøm
Den store gigant feier over den lille dyktige urmakeren!
Swarch Group stenger nå døra for mange urprodusenter og urmakere over hele verden. Dette får store konsekvenser med at mange fabrikker ikke får de nødvendige urdeler et mekanisk ur må ha, og selvstendige urmakere ikke får deler uten å være kontraktfestet og godkjent av Swatch Group.
Det positive opp i dette er at fabrikker må tenke nytt og selvstendig. Dette medfører nye produsenter og nye veier å gå for de som til nå bl.a. har vært avhengi av en spiralfjør, støtsikkring, ETA urverk eller en balanse. For den enkelte fagurmaker, kommer det flere og flere deler på markedet som er uoriginale og som nå blir reddningen for mange klokker og urmakere.

Den gode selvstendige fagurmaker blir borte.
For den enkelte fagurmaker som ikke blir med og skriver under på de strenge juridiske krav Swatch Group setter, har det allerede fått store konsekvenser også her i Norge. Gode fagurmakere som i flere generasjoner har vært med på å bygge opp varemerket Certina, Omega, Tissot og Longines, får ikke en eneste del til de ur de har solgt. De er ofte små bedrifter og som dekker sitt lokale marked og som i alle år har vært autorisert på "sine" merker, men som i dag ikke klarer å følge med i de juridiske krav Swatch Group har satt for å få kjøpt en eneste pakning eller krone. Dette er takken for at min bestefar, min far og nå jeg, har solgt disse ur her i distriktet vi nå dekker helt alene som fagurmaker.
Urmakere over hele verden raser, og fabrikker blir tvunget til andre leverandører.

Urmakerfaget må lære av bilindustrien.
Det paradoksale her er at det er ingen vanskeligheter med å få en del til en bil for et selvstendig bilverksted, der alle bilmerker er pålagt å levere alle type deler og teknisk informasjon ut til alle. Men en liten baklokkspakning til en Omega, får ingen uten de som Swatch Group kontraktfester som godkjent.

Kan vi opp i dette se en gigant som etter en tid må bite seg selv i halen?

Urmaker Jon Lindstrøm har lenge vært svært kritisk til det som nå har skjedd, har skrevet denne artikkel.


Nomos sier farvel til Swatch monopolet!

Den tyske avisen Frankfurter Allgemeine skriver: NOMOS Glashütte bryter Swatch monopolet. Gangpartiet i et ur sikrer urets nøyaktige tidsmåling. Inntil nå er det bare et eneste firma som har kunnet fremstille disse delene i urets hjerte industrielt. NOMOS i Glashütte har nå brutt dette monopolet.

Les mer...
 
elektronikkgiganten Apple slapp sin nye apple-watch i dag 9.9.2014

Apple-watch

Klokka kan bli gull

I dag presenterte Apple sin I-phone 6 og sin helt nye Apple watch., selskapets ventede og etterlengtede smartklokke, som blir det første helt nye produktet Apple lanserer på fire år.

http://e24.no/digital/dette-er-nye-apple-watch/23292221

http://www.dagbladet.no/2014/09/09/tema/teknologi/apple/apple_watch/klokke/35204378/

Det kan blir et merkbart seneskifte i salg av ur på armen
F
UN har påpekt dette lenge her på våre nettsider. Vi står nå foran spennende tider med helt ny teknologi på armen. Smart watch vil koste godt under kr. 3000,- i Norge og det er ant. IKKE i urmakerbutikken du finner uret. mest sans. blir det elektrobutikken og netthandel som nå skal selge I-watch og Apple Watch der de kan datateknologi. Jeg tror desverre ikke at urmakerbutikken blir arena for denne teknologi og som ganske sikkert blir å finne på mange norske armer i tiden fremover.
Klokkegiganten Swatch Group er også med i dette kappløp om hvem som får til den beste I-watch-løsning. I dag kom den fra Apple og fikk navnet Apple Watch..
Gå inn på linken og les om dagens nye klokkeslipp.
Les mer...
 
Brev fra et FUN-medlem på vestlandet
Eneste urmaker mellom Haugesund og Bergen
er 75 år!


Spørsmålet som nå tvinger seg frem er hvem som skal ta vare på alle våre tusenvis av mekaniske ur i fremtiden rundt i Norge?


Urmaker Hans Dieter Gertz er en fagurmaker som egentlig har gitt seg for lenge siden, men ønsker at urmakerfaget skal bestå i fremtiden og er bekymret for utviklingen i urmakerfaget. Store deler av Norge er nå helt uten fagurmakere og kunden leter med lykt og lupe etter gamle pensjonister som fremdeles gidder og stelle med de fine gamle ur. Hans har skrevet et litet notat til FUN som han vil dele med dere.

Kjære FUN urmakere.

Sitter på mitt verksted i mitt snart 75-ige år. Har fortsatt et godt syn og motoritet i fingre er god.
Jeg hadde egentlig lagt ned mitt firma og butikk, men måtte på nytt lage et firma med momsplikt da jeg har (etter vennlig press) :-) mange spørsmål om å ta service på solgte ur og innkomne rep. Synes det er kjekt å fortsatt gjøre en jobb i samfunnet.

Jeg er den eneste urmakermester mellom Haugesund og Bergen.
Trist, men litt oppløftende å lese at Erik og gjengen hans jobber med å ta vare på urmakerfaget.

Nostalgien kom fram da jeg tilfeldig kom over en Seiko 5 aut. i en skuffe.Sikkert lagt der i 30 år fra den tiden man gjerne fikk en femtilapp i (innbytte) ved nykjøp. Åpnet det og husket den geniale enkle automatiske funksjon. Det var nok IWC som var forløperen men japanerene forenklet den. Aberet var at det ikke var opptrekks muligheter. Så hvis uret ble liggende i flere dager så måtte man sveive en del med hånden for at den skulle starte. Finnishen var rå men balanse, anker og støtsikring var bra. Jeg giikk med uret en ukes tid og det hadde en forting på på 45 sek. på den tiden, og da var jeg fornøyd. Ikke værst for et ur som har lagt i en skuff i ca.30 år. Som sagt, litt nostalgi fra en fagurmaker som følger med i det FUN gjør.
Hilsen Urmakermestert Hans Dieter Gertz.
 
Svensk urmakerskole i Motala
FUN har fått mail i fra den nye svenske internasjonale urmakerskolen i Motala.
Det er 2 norske elever som nå har startet på skolen, og de ønsker flere velkommen til neste år.

Rektor skriver:
Årets gesällproven och Wostepproven gick bra och 7 elever klarade gesällen och dom 6 elever som skulle göra Wostepprovet klarade sig alla med bra betyg.
 
Jag är helt nöjd med årets resultat.
 
Hälsningar
Bosse.


 
verdens største ur produsent? hverken Swatch Group eller Seiko
Ajanta Manufacturing Limited 

Kjenner du dette navnet?
Vi kjenner svært lite til hva som ligger bak de kolosale mengder med ur som i dag tilbyes rundt om i verden. Noe av dette kommer til Norge og vi sier at dette er laget i China. Men det er ikke alltid dette er sant. I India er det de siste 40 år vokst opp gigantiske urprodusenter som vi i Norge ikke aner noe særlig om.

denne fabrikken ligger i India og har nettopp hatt en kraftig brann og som gjorde at FUN har snappet opp litt opplysninger om dette gigantselskap.

Lt Shri OdhavjiBhai R. Patel startet Anja Quartz i 1971 med produksjon av klokker under varemerket Ajanta. Dette selskap regnes i dag som verdens største klokkeprodusent !Les mer...
 
Årets svenneprøve på Kongsberg er i gang.16.6.2014
Årets svenneprøve er ferdig på Kongsberg V.G.S.

Det var i år 6 kandidater som er oppmeldt til vanlig svenneprøve og 1 til Storurmakerfaget. Dette var flere enn på mange år.
FUN gratulerer alle som bestått og ønsker alle lykke til.


Les mer...
 
tikketitakk. animasjonsfilm for barn
amemasjonsfilm for barn for å lære klokka.

http://tv.nrk.no/serie/tikketitakk
 
Urmakerutdanning, lærling. fag-emner og svenneprøve
VIKTIG FOR DEG SOM ER LÆRLING
ELLER SKAL TA INN EN LÆRLING
URMAKERFAGET SLITER MED Å FÅ UT DE VEDTATTE FAG-EMNER SOM LÆRLINGEN SKAL GJENNOM I SINE TO ÅR UTE I BEDRIFT.

FUN HAR GJENTATTE GANGER OPPDAGET AT OPPLÆRINGSPLASSEN IKKE FÅR DE RETTE OPPLYSNINGER FRA FYLKETS OPPLÆRINGSKONTOR. VI HAR PÅPEKT DETTE I FLERE ÅR OG ER FRUSTRERT OVER AT LÆRLINGEN OG BEDRIFTEN IKKE VET HVA DE SKAL GJENNOMGÅ I OPPLÆRINGEN OG IKKE VET HVA SOM ER KRAVET I SVENNEPRØVEN.

DERFOR LEGGER VI DET NÅ UT HER TIL ALLE.

TRYKK PÅ "LES MER"

Les mer...
 
svindelforsøk, kan koste dyrt!
Pass opp for dette firma!

 Fra ett av FUN's medlemmer har vi fått denne historie:

Denne fakturaen fikk jeg fra Visualiser Scandinavia AB datert 24.4.14.

 Jeg kontaktet Visualiser Scandinavia og spurte om bakgrunnsinfo for denne fakturaen. De kunne fortelle at jeg hadde godkjent denne ordren pr. telefon og at de hadde opptak av samtalen, derfor ble jeg fakturert.

Ganske tydelig sa jeg at jeg aldri gir slike bekreftelser pr. telefon og jeg forlangte da å få høre denne samtalen som de hadde tatt opp. Etter 15 minutter ringte de tilbake og beklaget denne "misforståelsen" og jeg har nettopp mottatt en kreditnota.

 Denne bransjen er komplett råtten! 

Se faktura under "les mere"

Les mer...
 
over 1-million -treff!
 Over 1.000.000 har nå vært inne på hjemmesiden til FUN !
Velkommen du også!
 
Regjeringen vil ta tak i yrkesfag, BRA!
Det har i dag kommet signaler om at kunnskapsministeren vil løfte fagurtanningen
han vil høre mere på hva fagene selv mener er viktig i en utdanning.

FUN ønsker disse signaler hjertelig velkommen og håper urmakerutdanningen kan få en international kvalitet også for norske studenter.
Urmakerfaget i Norge har det siste året jobbet intens med å få gehør til en bedre utdanning. FUN, NUF og NGF jobber sammen om dette og har bl.a. i år vært på Stortinget og hatt møte med fraksjonsgruppen for utdanning. Det har de siste årene vært over 60% frafall av de elever som starter på Kongsberg i VG2 og de som til slutt tar svennebrevet.
Urmakerbransjen. Fagurmakerne, FUN, vil ikke sitte å se på at denne utvikling fortsetter.
Gå inn og les denne artikkel:

http://www.ta.no/jobb/article7307807.ece#/responses/6726410

http://www.dn.no/nyheter/2014/04/21/kunnskapsministeren-vil-rske-opp-i-yrkesfagene
 
Reisebrev fra årets Baselmesse
BASEL / Klokkeinteressertes Mekka

Tekst og bilde av Mette Nybråten, Klokkemakern, Askim

Hver vår avholdes verdens største ur- og smykkemesse i Basel i Sveits. 141.000m2 utstillingsområde for 1460 utstillere, i år kom totalt 122 000 besøkende fra 100 forskjellige land. Fra Klokkemaker’n reiste vi to stykker. Overveldende vår møtte oss. Blomstrende magnolia, kirsebærtrær, svibler og ranunkler. De langærmede overdelene måtte byttes ut!

 

Les mer...
 
Dansk urmakerelev søker norsk læreplass
Ønsker en læreplass i Norge.

Jeg heter Ameer Harris Khan og er 21 år gammel
bor i Oslo og min adresse er Lindeberg Lia 6, 1069 Oslo
Jeg er veldig interessert i klokker og ønsker å få en læreplass i Norge. Helst rundt Oslo, men alt er av interesse.

Har i januar startet på dansk urmakerskole i Ringsted og er ferdig med 1. grunnforløp 30 juni i år
Utdanningen i Danmark varer i 4 år og jeg er da ferdig urmaker i 2018
Flott om du kan ta kontakt med meg på telefon
0047 483 09 577
 < Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. >
 
Litt fra Basel 2014
Produsent av urverk vi ikke kjenner så godt til
SOPROD
Swiss Festina Group
javascript:void(0);/*1396462113016*
Les mer...
 
Søknadsfrist til Svensk urmakerskole !
Svensk urmakerskolen i Motala
For deg som vil bli urmaker
Søknadfrist er 15 april !
 
Videofilmer fra Christophe Claret. Helt rått!
Litt å kose seg med nå rett før Baselmessen!

Vi kan jo spørre om hvem som skal reparere disse ur når de blir gamle og må til service en dag. Etter 4-5 år må de inn til service og de blir også slitt som andre urverk.
Jeg stillte det spørsmålet til en av de ansatte på Christophe Claret-fabrikken i Le-Locle i Sveits. Han hadde da holdt på i 3 mnd. med å MONTERE ett av disse ur og var ennå ikke helt ferdig.
Han så på meg og svarte: Erik da jobber jeg ikke her!


javascript:void(0);/*1395164122774*/

Gå inn og se på de forskjellige filmer de har laget og nederst to filmer om selve fabrikken. Kos dere med en teknisk verden de fleste kun ser på bilder og film, men som noen må kunne skru på i fremtiden. Trykk bare på selve film-modulen.


 
FORTIS tilbake i Norge
 

Fortis Watch er tilbake i Norge og Skandinavien.
Etter noen år der det over 100 års populære urmerket Fortis kun i liten grad har vært solgt i Norge og i Norden, er de på nytt inne i det norske og Skandivaviske ur-makedet. For alle de som kjenner Fortis, har fabrikken i mange år laget gode mekaniske ur med en tøff design knyttet opp til aktion og space. De har levert ur til hele det russiske romprogrammet og som sammen med Omega vært de to ledende ur som er testet ut i ekstrem bruk innen romfart.
Service for Fortis ur har i mange år vært utført i Sarpsborg av urmakermester Erik Ødegaard som også skal videreføre service i Norge.


Les mer...
 
<< Start < Forrige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Neste > Slutt >>

Resultat 133 - 154 av 489

Ansvarlig for nettsidene: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den.