Startside
lørdag 21. juli 2018
Minneord om Asbjørn Malmnes
Til Asbjørns minne

Det er med stor sorg jeg og mange av mine kolleger mottok beskjeden om Asbjørns bortgang. De fire årene jeg arbeidet for han på Majorstua på 90-tallet, var fire lærerike år og jeg fikk oppleve en urmakermester med et stort engasjement for faget og fagmiljøet. Vi hadde mange gode samtaler, og jeg vil også minnes hans gode humor og morsomme kommentarer, bl.a. da en kunde kom inn i butikken med et stort vegg-ur under armen. Asbjørns umiddelbare kommentar var; Unnskyld, men er det ikke lettere å bruke et armbånds-ur?

Jeg tror nok Asbjørn var en mentor og rollemodell for mange kolleger, og en venn man kunne dele tanker og problemer med. En fortrolig som alltid ga av seg selv og bidro til at andre fant rett vei enten faglig eller på andre områder.

Våre tanker og medfølelse går til Lotten og den nærmeste familie, for dere er tapet aller størst. Det er bare så vanskelig å beskrive sorg med ord – en liten trøst i sorgen er at tårene er det tause språket.. En stor trøst er når noen du elsker blir et minne, så blir minnet med tiden forvandlet til en skatt..

En siste hilsen fra oss.

Herulf Mathisen,

Formann, Fagurmakerne i Norge


 
engelske kongehus søker urmaker
Det engelske kongehus søker urmaker.

Dronning Elisabeth er kjent for sin punktlighet og at urene på slottet skal gå rett.

Hun søker nå etter en dyktig urmaker som kan trekke og holde i orden de 1000 ur som befinner seg i Dronningens eie.
Slottet søker etter en dyktig urmaker som skal være en av de tre som holder urene i perfekt stand til enhver tid i alle av dronningens boliger. Samlingen er en av verdens fineste og det settes store krav til den som skal få jobben.
.

Les mer...
 
Hvem skal reparere dette uret?
Hvem skal reparere dette tårnuret i fremtiden?Bør ikke slike urverk i Norske kirker vært fredet?
Les mer...
 
ETA Powermatic-80
Nytt urverk fra ETA med 80 timers gangreserve.
Les mer...
 
gi meg et tikk, takk.
Gi meg et tikk,-takk.

Jeg og min vordene fru satt en kveld i juni mnd. på en uterestaurant ved en av de vakre kanaler i den fantastiske gamle byen Brygge i Belgia. Vi satt der med et glass god kald hvit vin og nøt livet.
Ved vår side satt et par som vi kom i snakk med. De bodde inne i byen og var begge leger. Hun med psykiatri og han som hjertekirurg og kardiograf. Samtalen kom etter hvert inn på hva vi begge drev med og vi fant ut at vi hadde noen likhetspunkter. Han, som hjertekirurg og menneskeredder, jeg som urmaker og klokkeredder.
Fant vi noen likheter i dette?
Han fortalte meg da om det største øyeblikk i hans profesjonelle liv, i det å være kirurg. Pasienten ligger der med et hjerte som var stanset og med en maskin som hadde tatt over driften av et levende menneske. Pass-by ble ordet, det nedkjølte hjertet ligger der stille og ubevegelig. Han fortalte da om det øyeblikk de lot pasientens eget hjerte ta over, det første hjerteslag, som alltid var like flott. Mennesket eget urverk startet opp igjen.

Uten sammenligning forrøverig fortalte jeg om min følelse da et mekanisk ur som ikke hadde gått på mange år tar sitt første tikk, sitt første hjerteslag. Vi ble begge sittende å snakke litt rundt dette og den finurlige verden der alt er avhengi av dette tikket eller hjerteslaget. Alternativet er katastrofen, uret eller mennesket stopper opp å virke, det har ingen praktisk funksjon lengre.

Som ateist hadde han fundert mange ganger på livet og det å bruke livet på best mulig måte mens livet fungerer best. Den dagen vi ikke får hjertet til å gi fra seg de livsnødvendige tikk, er vi ikke mer. Vi snakket om vedlikehold av uret, sammenlignet med vedlikehold av oss mennesker. Han hadde sprunget New York Maraton mens hun var mer opptatt av å kose seg, bruke dagen. De lette etter en medisin til å få livet til å bli godt, men strevet med å få medisinen til å fungere.

Vi som skal få i gang urets tikk har også denne utfordring. Vi strever med å maksimere det vi gjør, få uret til å vare lengst mulig på best mulig måte.

Utfordringen som hjertekirurgen og urmakeren har, er lik, men konsekvensen er litt forskjellig så vi var enige om at det er viktig å holde livets ur i gang på best mulig måte så lenge som mulig.
Hans siste spørsmål til meg var: Hva er det beste uret?

Jeg hadde ikke svar!

Gi med et tikk,- takk!

hilsen Erik Ødegaard

 
Swiss made
 Det Sveitsiske parlament har endret kravet for bruk av begrepet "Swiss made"

Det må fra nå av være minst 60% av uret som er laget i Sveits (tidligere 50%)


http://www.watchpro.com/15239-bill-on-swiss-made-label-passed/
 
store verdier er borte etter ran i Cannes
Ur og smykker til over 800 millioner kroner er stjålet etter et meget frekt ran fra det ekslusive Carlton hotellet i Cannes.

Verdien er i dag oppjustert fra 30-35 millioner £ til 90 millioner £ etter en bedre opptelling.

Spasserte inn.

En enkelt drapsmannen ble sett å ha gått inn på hotellet på søndag ved lunsjtid iført et skjerf over ansikt og en hjelm. Det ble ikke avfyrt skudd og personen gikk inn i et soverom der juvelene ble oppbevart i en stresskoffert og vandre stille ut med 800 millioner kroner i verdier.

http://www.watchpro.com/15427-watches-said-to-be-among-jewels-stolen-in-cannes/
 
Corum solgt til Khina
Nok et sveitsisk urmerke er solgt til Kina.

Tidligere i år fikk vi høre at Eterna er solgt til Kina og i dag kom beskjed om at CORUM er solgt til samme selskap.
gå inn her og les:

http://www.menafn.com/1093682356/Luxury-Swiss-watchmaker-Corum-sold-to-China-Haidian
 
Swatch Group og Harry Winston øker
Sakset 23.7.2013 fra Forbes:

Swatch Group har store planer for Harry Winston
Swatch Group avdekket noe av hva de planlegger for Harry Winstonluksus smykker og ur merkevare, som det nylig kjøpt. Det inkluderer regional og markedsekspansjon, og at de første tegn på dette vil være merkbar innen utgangen av året, sa den sveitsiske konglomerat under sin inntjening rapport for første halvår.

Les mer...
 
minneord til urmaker Sonny Nagy
Szaniszlo Nagy til minne.

Sonny.

En god venn, og en sjeldent dyktig urmaker er gått bort. Sonny kom til Norge under oppstanden i Ungarn i 1957. Han kom i urmakerlære hos Alf Lie, kanskje Norges beste lærested på den tiden. Det var mange svenner og læregutter på verkstedet, og de faglige diskusjonene var mange og lærerike. Sonny fortalte levende om dette miljøet, hvor kunnskap ble delt ut med raus hånd. Selv førte han denne arven videre, alltid godhjertet og raus, alltid beredt til å hjelpe en kollega i knipe.

Det ble noen år på verkstedet hos ur grossisten A. Hausammann. Deretter gikk veien over i faglæreryrket ved Elvebakken Videregående skole. Mange av elevene hans kan fortelle om fantastiske kvelder på overtid på skolens verksted, hvor de som ville fikk sjansen til en fordypning noen knapt kunne drømme om. Kvelder i høyeste konsentrasjon og med en læringskurve som gikk rett til himmels. Sonny hadde et sjeldent trøkk og engasjement for faget som vi andre bare kunne se langt etter. Han var en formidler av de sjeldne.

Da urmakerskolen flyttet til Kongsberg etablerte Sonny verksted hjemme. Han la seg i selen for de antikke og verneverdige urene, alt fra armbåndsur, lommeur, til ærverdige antikke gulvur. Mange ganger store og krevende prosjekter, som sjelden gav ham den uttellingen i klingende mynt som arbeidet fortjente. Men som den ekte håndverkeren han var kom gleden ved faget, gleden ved å berge et gammelt klenodium foran det økonomiske.

Som sin siste offentlige oppgave var Sonny sensor for urmakerfagets eneste stipendiat. Han var en stor og vennlig autoritet som ikke skremte nerver på en ung stipendiat som skulle vise hva han dugde til. Men Sonny pekte på ting ved restaureringen av presten Abraham Pihls tårnursverk fra tidlig på 1800 tallet som gav økt kunnskap for både stipendiaten og oss andre.

Av og til i godt lag fortalte Sonny om de store bøkeskogene i Ungarn. Det var en særegen stemning av fred under det tette grønne løvtaket. Vi som står igjen etter ham, skal alltid både med sorg og glede bære minnet om Sonny med oss. Han stod for noe som menneske og håndverker som vi andre ikke må glemme, men søke å bringe videre til kommende generasjoner, så håndverkets ånd får leve videre blant oss.

Jon J. Lindstrøm

Les mer...
 
4 nye urmakersvenner juni 2013
 4 nye urmakersvenner fra Kongsberg V.G.S. i år.
FUN gratulerer de 4 nye fagurmakere!

F.V: Tarjei Braathen, Elis Licina, Cato Lohne og Preben Kåsa.

Cato Lohne fikk utmerkelsen beste svenneprøve og derved gaver fra Optura.

Dette var en klokke m/inskripsjon, sjekk på 2.500 kr og diplom – overrakt av Sigbjørn.

 

Les mer...
 
Svensk urmakerskole flytter til MOTALA
Den svenske urmakerskole i Borensberg flytter
Følgende nyhet har kommet fra Sverige

Vi är nu klara att flytta in i våra nya lokaler i Motala. Skolan kommer nu att finnas i Gamla Luxors ( TV-Radio) tidigare kontorslokaler.
Vi får nybyggda lokaler om totalt ca 680kvm. Allt i ett plan. Skolan i Borensberg kommer att vara utflyttad till den 1 juli

Start för den nya klassen med 12 elever blir omkr. 15 augusti.

Vår nya målsättning är att kunna starta annan utbildning för urmakare. Wostep kommer att kunna erbjuda olika program , som är olika typer av vidareutbildning.

Givetvis ser vi gärna att även urmakare i Norge vill delta.

Hilsen Bo Olsson 

 

 
UTEN Håndverkeren dør samfunnet
Små og verneverdige fag er i stor fare for å bli borte.
Urmakerfaget tilhører denne kategori.
Fagurmakeren kan ikke erstattes med andre!

Nå bør en handtverk-fagtittel f.eks. Urmaker, Gullsmed, Snekker, Maler osv. bli knyttet til en utdanning på lik linje med akademiske fag og igjen bli beskyttet.

I dag er det slik i Norge at ALLE kan kalle seg Urmaker, Gullsmed, Snekker og Maler selv helt uten fagutdanning! Som forbruker er du helt uten mulighet til å vite om er fagperson virkelig er utdannet. Det er kun Mesterbrevet som setter krav til fagutdanning. Selve fagtittelen og utdanningen er helt uten beskyttelse.

Denne link til en tysk film som viser konsekvensen hvis alle håndverkere blir borte, setter dette i et hvisst perspektiv.

Gå inn å se på denne:

http://www.youtube.com/watch?v=XrWowboyIsM
 
advarsel om innbrudd/ ran i urmakerbutikker
1 million i ur tatt i natt.
Det har i natt 7.6.2013 vært innbrudd i urmakerbutikk i Ski Storsenter.
http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Tyver-stjal-klokker-for-1-million-kroner-i-Ski-7223564.html#.UbHNd-cW1r1
Urmaker Lervik i Haugesund ranet lørdag dagen etter.  
Siste: 2 østeuropeere tatt.
http://www.nrk.no/rogaland/urmakeren-apner-igjen-i-formiddag-1.11071734

Politiet advarer andre urmaker og gullsmedforettninger om stor ransfare.
 
norske urmakere, Ingstad's bok skannet inn
URMAKERKUNST I NORGE

den eneste bok om norske urmakere er nå skannet inn og ligger tilgjengelig på nettet.
Bakerst i boka er det et alfabetisk register over norske klokkemakere og urmakere

http://norsk.nordreisavgs.net/lokhist/Ingstad%20Urmakerkunst.pdf
 
15 av de beste urmakere i verden
The Wall Street Journal
her er en link til de 15 beste urmakernavn i verden

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323296504578398421436671376.html
 
Årets Baselmesse en sucsess
122.000 besøkende på årets Baselmesse i Sveits
+3.600 pressefolk
Tilbakemeldinger fra årets urmesse i Sveits er positive. Årets messe er den største som noengang har vært og er årets julaften for urfolket fra hele verden.
17% økning på besøkende fra forrige år. De 1000 utstillere var spredd urtover 141.000 m2.

http://www.professionaljeweller.com/article-12942-upbeat-baselworld-attracts-122000-visitors/
 
 
 
Gullprisen faller
Gull og sølvprisen faller kraftig nå.
Gullprisen falt det meste på 30 år mandag 15.4.2013,

Ser vi nå slutten på den hysteriske gull-smelte-perioden i Norge?

Antagelig er 1000-vis av mere eller mindre flotte mekaniske ur som kunne hatt stor familliær verdi, smeltet og ødelagt de siste par åra p.g.a. den høye gullprisen og alle de som har skodd seg grovt på dette og som nå ant. vil forsvinne. Urmakere over hele Norge har mange eksempler på at meget kostbare ur der urverket var unikt og virkelig bevaringsverdt, er innlevert til smelting for å få litt for penger for selve gullet. Det fine og kostbare urverket er kun blitt kastet.
.
http://www.dn.no/forsiden/borsMarked/article2597181.ece


 
I-Watch kommer. Swatch Group vil samarbeide
I-Watch / SmartWatch kommer nå fra mange leverandører.


Aple og Microsoft vil ha armbåndsur ut på markedet om ikke så lenge og Swatch Group ønsker nå å samarbeide med Aple for å kunne ta endel av denne nye trenden innen klokkeindustrien.
Flere produsenter har i dag Smart Watch ute på markedet.
http://www.fagurmaker.no/index.php?option=com_content&task=view&id=811&Itemid=40


Les mer...
 
Ny gang fra Girard Perregaux presenteres i Sveits
MONOCHROM
av urmakermester Erik Ødegaard

Den sveitsiske urprodusent Girard Perregaux har nå testet ferdig sin nye gangmekanisme.

Les mer...
 
Verdens dyreste armbåndsur
Verdens dyreste armbåndsur

Dette er det mest kostbare armbåndsuret i verden. Uret er laget av A. Lange & Sohne i Glashûtte i Tyskland. Urverket har 876 deler, bl.a chronograf, slagmekanisme for hvert 15 minutt og prisen:
1,92 millioner Euro !!
Det er laget 6 ur som alle er solgt. Hvert ur tar ca. 1 år å lage.

 

 
<< Start < Forrige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Neste > Slutt >>

Resultat 199 - 220 av 512

Ansvarlig for nettsidene: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den.