Startside
onsdag 16. januar 2019
Det nytter å klage. FUN har fått medhold. 3.3.2018
Stønad fra lånekassen til elever i utlandet.

I mange mnd. har FUN v/ urmaker Jon Lindstrøm tatt opp den urettferdige praksis lånekassen har hatt vedr. tildeling av studielån og stipend til elever går på urmakerskoler i utlandet.
Det har vært en skjev praktisering mellom akademiske fag og håndverksfag der urmakere som tar sin utdanning utenfor Norden ikke har fått støtte.
Begrunnelsen har vært at vi har en tilsvarende utdanning i Norge!

Dette har FUN protestert på og vi får nå gjennomslag for vårt syn!

Forrige uke fikk Patrik som nå er elev på den internationale urmakerskolen Wostep i Manchester i England, den gledelige beskjed fra statens lånekasse at han får fullt studielån og borteboerstipendium. Dette begrunnes med at urmakerfaget er et verneverdig fag i Norge.

Flott! Dette er en helomvending og får betydning for norske elever som tar sin utdanning utenfor Norden. Danmark og Sverige er godkjente for slik støtte fra før.

Paterik er 2. norske elev i England på Wostepskolen i Manchester og det går meget bra med han der borte. Han har fått topp karakterer hitill og FUN ønsker Parik lykke til videre med sin utdanning.

 
ETA fra Kina eller ETA fra Sveits?
De dårlige urverk fungerer bedre enn de som skulle være gode?

Vi har nevnt dette før og ser det igjen oftere og oftere.
F06.11A som er F-verket uten stener og uten forgylling ser ut til å fungere bedre enn ETA F06.111 som sitter i bl.a. i Certina .

som dere ser, er dette eksakt samme basis-urverk!
Urmakere i FUN gir oss beskjed om at de skifter verk etter verk og ofte flere til samme ur! De river seg i håret og forstår ikke hvorfor ETA har laget dette dårlige urverk.
Vi får tilbakemeldinger om at urmakere konsekvent sender reklamasjoner på disse ur tilbake til Swatch Group. Kunder er missfornøye og forstår ikke hvorfor Certina ikke er like gode som de var tidligere.
FUN har skrevet til ETA og til Certina om dette uten å få et vettug svar tilbake. De tør ikke informere oss fagurmakere om dette, eller feier de det under teppet?

Les mer...
 
Kjøp en gitar og få en klokke på kjøpet.
Martin gitar
BN-WQ484_D20031_8H_20171218120731.jpg
Martin gitarer er kjent over hele verden. De har nå laget et praktstykke av en gitar i limeted edition på 20 stk.
ca.150.000,- $
Martin har sine strenger tilbake til Nazareth, Pennsylvania, litt vest for New York. De har nå laget en helt spesiell utgave der et mekanisk armbåndsur helt og holdent lagt i USA er en hoveddel i designet av gitaren. De forteller at med gitaren følger det et spesiallaget ur fra den eneste urprodusent i USA som i dag lager sine egne ur i Lancaster.
Kjøp gitar og få et ur på kjøpet!

Uret er laget av RGM i USA: Gå inn og se på denne flotte gitaren med en super klokke: trykk her

Martin gitar med uret:
gå inn her.

Vintage ur og vintage gitarer. samme trend: gå inn her
Les mer...
 
Endringer i urbransjen i Norge
Bjerkefamilien øker sin posisjon på Østlandet.

Protid-Urmaker Larsen i Sandvika Storsenter, er solgt til Christian Bjerke
Daglig leder er Nicolai Bjerke

omsettning 2016 var 20,7 milioner kroner, etablert 1982, 11 ansatte

Protid-Urmaker Guro Thomassen Strømmen Storsenter er solgt til Christian Bjerke

omsettning 2016 var 11,4 millioner kroner. stiftet 1999.

Urmagasinet på Ski Storsenter er solgt til Erling Bjerke / Thune.

Thune hadde en totalomsettning i 2016 på 157 milioner kroner. 105 ansatte
Erling Bjerke er styreformann.

 
Swatch Group økte inntjeningen i 2017
Nick Hayek og Swatch Group ser lys i tunellen etter 4 dårlige år. 
gå inn og les her:  Swatch Group øker

Men det er det asiatiske markedet som øker mest og som har våknet til liv igjen.
 
Statistikk for sveitsisk urindustri for 2017
Det er nå kommet tall fra den Sveitsiske urindustri for 2017.

fra Federation of the Swiss Watch Industry FH

 Sveitsisk urindustri er kommet over på pluss. Fra ca. 10 % under forventet omsettning ble fjoråret det første positive tegn på flere år med nedgang. 

Les mer...
 
Geneva SIHH og Baselmessen 2018
SIHH, Geneve Internationale Salong er i gang for 2018.
Baselmessen blir i år litt mindre. ca. 1/3 av utstillerne er borte, men det forventes ca. 100.000 besøkende. 22-27 mars.
Les mer...
 
vi går mot det batteriløse kvartz-uret

Forskere mener de har funnet en utømmelig strømkilde som ikke skaper noen utslipp

Det «umulige» materialet kan vise seg å gjøre det vi trodde var umulig.
les mere her

Les mer...
 
de 32 mest anerkjente urmakerskoler i verden. Norge er ikke på lista.
Liste over verdens mest annerkjente urmakerskoler

Sverige, Danmark og Finnland er med på lista over de 32 mest annerkjente urmakerskoler i verden.

Dette bekrefter det FUN lenge har hevdet: Norge  trenger et skikkelig løft og har i dag en av de aller dårligste utdanninger for urmakere i verden! Vi er ikke blandt de 32 skoler som er nevnt her.

Les her
 
Steinar Opstad døde 22.11.2017

Steinar Opstad (f.20.5-1941 -22.11.2017) døde i dag på Kalnes sykehus i Sarpsborg etter et langt sykeleie med sin kjære kone Gudveig ved sin side.

Steinar bisettes i Tune kirke i Sarpsborg fredag 1. desember kl. 10.30.


Steinar var i mange år redaktør av tidsskriftet UR for NUF og ordstyrer på mange landsmøter , siserone for kongefamilien på sine reiser i Østen, venn av Tor Heyerdahl og opphavstaker til Eternas Kontiki-ur. Han hadde to professorater i USA, stiftet American collage i Moss og fikk kongens fortjenestemedalje. Han var direktør i Norsk Håndverkforbund og senere i NHO og hadde gjennom livet mange forskjellige verv.

Steinar hjalp til med å stifte Fagurmakerne Norge, FUN og var helt til sin død levende opptatt av å ta vare på urmakerfagets håndverk. Steinar ble æresmedlem i FUN, noe han var stolt av. Han var pressesjef for Fred Olsen Rederiet og fikk Leif Hogne Rygh, Noralf Andersen og meg selv over til USA for å gjennomgå Timex.

Steinar stiftet Marrys Venner, en ideell hjelpeorganisasjon og hadde med seg Noralf Andersen til Siri Lanka for å bygge opp en liten urmakermulighet der nede. Steinar tok i sin tid kontakt med alle de største urprodusenter i Sveits og stilte spørsmålet: 1: tror du at batteriuret kommer til å dominere verdens urproduksjon, 2: når tror du det ev. vil skje? INGEN produsenter trodde dette ville skje overhode! Senere ble Steinar hyllet i Sveits nettopp for denne spådommen som omtrent slo ut hele den sveitsiske ur industri rundt 1965-75. Hadde Sveits hørt på Steinar, ville de stått langt bedre rustet i dag, mener mange. Han satt opp «de 12 tendenser i urmakerens fremtid i Norge.» Dette var på Bremars tur fra Norge til England i full orkan der Steinar brekte sin stortå. Med sin direkte måte å fremføre sitt budskap, var Steinar ikke en A-4-person, men en kontroversiell person som hadde evnen til å synge ut der ingen torde å åpne munnen.

I dag ser vi at Steinar fikk rett i mye av de tendenser han mente ville komme i urmakerfaget!

Mange av de fremtidsanalyser som ble laget om urmakerfagets fremtid hadde Steinar en finger med i og han var levende opptatt av å gå inn i fremtiden med god ballast, noe ikke urmakerfaget i stor nok grad tok hensyn til, mente mange.

Med Steinar har vi mistet en kunnskapsrik person som satt farge på urmakerfaget i Norge og alle oss som kjente Steinar godt har mistet en god venn.

Jeg lyser fred over Steinars minne.

Hilsen Erik Ødegaard

 
Tårnurmaker Svein Skarbøvik interjuv i NRK Møre og Romsdal 21.11.2017
 FUN,s nye tårnurmaker Svein Skarbøvik i Ålesund, ble i går interjuvet av NRK i Møre og Romsdal.

Det er med stor glede FUN nå endelig ser lys i tunellen for bevaring og vedlikehold av de store tårnur i Norge. Vi som opplevde Sveins foredrag på FUN's seminar nå i høst, fikk et innblikk i behovet  av en fagurmaker,s plass oppe i et kirketårn og hans entusiasme for urmakerfaget. 
Svein skal nå i gang med et forprosjekt for Riksantikvaren som ikke har hatt faglig kjennskap til de flotte urverk vi har rundt i de norske kirker. Han er i full gang med en registrering og ettersyn av Oslo,s mange kirkeur.

Svein vil gjerne ha tilbakemeldinger fra andre som kjenner til  mekaniske tårnur rundt i Norge som bør med i en registrering.

Hør radiointerjuvet første del her.

Hør radiointerjuvets andre del her.
 
Stort innbrudd hos urmaker Askeland i Stavanger i natt. 1.11.2017
Innbrudd hos urmaker Askeland i Stavanger i natt.

Se link her

Det er snaut en mnd. siden vi hadde et stort innbrudd i Tromsø. Nå i Stavanger! 

mange Omega tatt. Alarm ikke utløst.

Trykk her også


Les mer...
 
Vellykket FUN seminar på Gardermoen

Her er noen bilder fra ett vel overstått seminar på Gardermoen


We are overwhelmed by the many new impressions. Happy and satisfied we are well arrived back in Zurich. Thank you for the beautiful, exciting time in Norway. We will always like to think about it.
Kind regards Ruth and Paul


Les mer...
 
Gerber på Inspiria
Paul Gerber fikk se det Astronomiske uret nr. 3 i Sarpsborg til Rasmus Sørnes.

Mandag 30 oktober fikk Paul Gerber fra Zürich anledning til å besøke det mest kompliserte ur som noen gang er laget i Norge. Uret kommer til neste år å bli sentralt utstilt i Vitensenteret Inspiria i Sarpsborg. Det er derfor meget viktig at en av verdens mest annerkjente urmakere kastet glans over uret vi i Norge er så stolt over å ha.
Ur nr. 4 har i mange år vært i USA som "det mest kompliserte ur i verden i moderne tid", og ur nr. 3 i Sarpsborg er minst like komplisert. Gerber ble mektig imponert over hva Sørnes har greid å få til og gjorde klart uttrykk for dette.
Les hele artikkelen til Sarpsborg Arbeiderblad under "les mer"
Les mer...
 
Swatch Group anker saken mot Cusine i Sveitsiske rett 17.10.17
Har stor betydning for tilgang på deler for alle fagurmakere.
Trykk her:
Swatch Group anker
 
Gerber-gangen
Gerber-gangen, link til Paul Gerber's hjemmeside:

 
stort innbrudd i Tromsø 4.10.2017
Stort innbrudd hos urmaker Jørgensen i Tromsø.
Trykk her

se video her
 
2 nye urmakere utdannet i Sverige
2 nye norske urmakere er utdannet i Sverige.

Kenneth Weines og Erik Andre Harr
er ferdige med sin urmakerutdanning i Svensk Urmakerskole i Motala.

Kenneth Weines til venstre og Erik-André Harr th. 

link til skolen:
TRYKK HER

De forteller til FUN at det har vært 3 fantastiske år i Motala. De har nå først tatt den svenske gesellprov som tilsvarer vår norske svenneprøve og deretter Wostep-eksamen som er den internasjonale urmakersertifisering.

Skolen er tilknyttet Yrkeshøyskolen i Sverige og skolen får derfor elevpenger derfra. De betaler ca. 40.000,- kroner i verktøy ved skolestart som inkluderer alt materiell som blir brukt gjennom 3 skoleår.

Det er 6 norske elever igjen på skolen som nå starter i 2.og 3. klasse. I høst blir det ingen norske elever som begynner i Motala 1.klasse.

FUN gratulerer de to nye norske urmakere !
 
Er det Timex som kommer først med ny teknologi i uret?
Ny teknologi i utvikling av fremtidens ur?

Nanoteknologien kommer snikende inn i urindustrien og kan slå ut eksisterende teknologi?

Ja, netopp Timex i samarbeide med det franske teknologiselskapet SILMach arbeider nå med den første MEMS teknologien som knytter nanoteknologien inn i uret.

Timex og SilMach har som mål å erstatte den nåverende magnetbasserte steppmotor i et kvatsur og erstatte den med helt ny teknologi.

http://www.ablogtowatch.com/timex-silmach-watch-movements-mems-technology/

Les mer...
 
Tor Sørnes, Moss er død. 21.6.2017
Tor Sørnes har gått bort i en alder av 91 år.

Ingeniør og oppfinner av det verdensberømte hullkortbaserte låskortet til VingCard i Moss. Sønn av Rasmus Sørnes, konstruktør og oppfinner av de 4 astronomiske ur som er helt i verdenstoppen av mekaniske kompliserte ur, døde 21 juni.

 

Les mer...
 
ETA F05 11A uten stener, nikkelfarget urverkplater
Hvorfor lager ETA slike dårlige urverk?

Er dette laget i Sveits eller i Østen?
ETA F05 11A

Det rimelige forsølvet verk til venstre uten rubiner og det normale verk som sitter i Certina og Tissot med mange andre til høyre. Begge laget av ETA.
Les mer...
 
<< Start < Forrige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Neste > Slutt >>

Resultat 23 - 44 av 521

Ansvarlig for nettsidene: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den. , Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser, du må slå på Javascript for å kunne se den.